De verschillende soorten insecten

De verschillende soorten insecten die in Europa voor humane voeding zijn toegestaan:

     

'Insecten eten: probeer het en laat je verrassen!'

 

Meelworm
Latijn: Tenebrio molitor

De Tenebrio molitor of meelworm wordt ten onrechte worm genoemd. Het is de larve van de meeltor. De meeltor wordt alleen als larve gegeten vlak voor die gaat verpoppen tot kever. De meeltor wordt heel (gedroogd) of als meelwormenmeel gebruikt in de keuken. De meelwormen hebben een nootachtige smaak. Als meel geeft het een subtiele nuance aan het eten.

48,9 gram eiwitten

5,8 gram koolhydraten

6,5 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Kleine meelworm
Latijn: Alphitobius diaperinus

De Alphitobius diaperinus of kleine meelworm is een insectensoort die behoort tot de familie van Tenebrionidae (piepschuim kever). De kleine meelwormen worden meestal verwerkt in burgers en andere snacks. Het zijn proteïnerijke vleesvervangers.

50 gram eiwitten

5,8 gram koolhydraten

6,5 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Krekel
Latijn: Acheta domesticus

De Acheta domesticus is de huiskrekel. Krekels worden gegeten in hun volwassen stadium. De krekel wordt heel (gedroogd) of als krekelmeel gebruikt in de keuken. Krekels hebben een wat zachtere smaak dan de meelwormen. Als meel kan het toegevoegd worden zonder dat dit de smaak van het gerecht beïnvloedt.

69,1 gram eiwitten

0 gram koolhydraten

7,7 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Sprinkhaan
Latijn: Locusta migratoria

De Locusta migratoria is de treksprinkhaan. De sprinkhaan wordt ook in zijn volwassen stadium gegeten. De sprinkhaan wordt heel (gedroogd) of als sprinkhaanmeel gebruikt in de keuken. Sprinkhanen hebben een beetje een notensmaak. Als de sprinkhaan heel gegeten wordt, moet je eerst de vleugels en pootjes verwijderen. Deze zijn hard en scherp. Van de insecten is de sprinkhaan het duurst omdat ze erg bewerkelijk zijn. Als meel geeft het iets meer smaak aan het eten maar wordt niet dominant. 

48,2 gram eiwitten

1,1 gram koolhydraten

8,4 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Voedselallergieën
Het consumeren van insecten of insectenproducten wordt afgeraden voor mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren- of huisstofmijt.

En wist je dit?

 

Insecten bevatten 2x zoveel calcium als melk!